Futbolun Tarihi - III
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Mete İKİZ Futbolun Tarihi - III

Futbolun Tarihi - III

Modern futbolun geldiği noktayı analiz edebilmek için futbolun tarihsel gelişimini anlatmaya başladığımız son 2 yazıda, Antik Yunan’daki köklerinden, beşiği olan İngiltere’de 20. yüzyılda şekilllenen modern futbolun evrelerinden bahsetmiştik. Bugün ise UEFA’nın kuruluşundan günümüzdeki endüstriyel futbolun oluşumana kadar yaşanan sürecin ana kilometre taşlarını irdeleyeceğiz.

 

UEFA Kuruluyor...

2. Dünya Savaşı sonrası milli takımların kozlarını paylaştığı Dünya Kupaları, 4 yılda bir uluslararası heyecan yaratırken, Avrupalılar bu heyecanı her yıl Kıtalarında organize bir şekilde düzenlenen turnuvalar vasıtasıyla futbol kulüpleri arasında yaşamak amacıyla,

15 Haziran 1954’de İsviçre’nin Basel şehrinde 25 ülkenin Futbol Federasyonlarının katılımıyla Union of European Football Associations’ı (UEFA, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği), FIFA’nın 6 kıta organizasyonundan biri olarak kuracaklar ve günümüzde 53 ülke federasyonun üye olduğu bu dev organizasyon, Avrupa’da tüm kulüp takımları ve milli takımların aralarındaki maçları, Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası, Avrupa Şampiyonası, Süper Kupa, Avrupa-Güney Amerika Kupası, Intertoto Kupası ve UEFA Kadınlar Kupası gibi uluslararası turnuvalar nezdinde düzenlemekden sorumlu olarak büyük bir maddi güce kavuşacaktı.

 

Futbol Gece Oynanmaya Başlıyor...

1953 yazında İngiliz Wolverhampton Wanderers (Wolves) futbol takımının stadına oyunun tarihinde ilk defa olmak üzere projektörler kuruluyor ve seyircilerin maça olan ilgileri ile futbolcuların ışıklar altında performanslarını test etmek üzere bu stadda üst üste İngiliz olmayan futbol takımlarıyla maçlar oynanıyor, bunlardan Macarların Honved takımıyla oynanan ve Wolves’in 3-2 galibiyetiyle sonuçlanan maç futbol tarihinde ilk defa BBC tarafından “canlı” olarak televizyondan yayınlanıyordu. O tarihlerde “Efsane” olarak tanınan Macar milli takımına üst üste yenilen İngiliz milli takımının verdiği acının da etkisiyle, İngiliz gazeteleri bu galibiyeti nedeniyle Wolves’u dünyanın en iyi futbol takımı olarak lanse etmeye başlıyorlar ve bu abartılı görüş başta Fransızlar olmak üzere Avrupa’nın diğer gazeteleri tarafından yüksek sesle eleştiriliyordu.

 

Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Ortaya Çıkıyor

UEFA kuruluşuyla birlikte Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin mücadele edeceği prestijli bir kupa organize etmek üzere çalışmalarına başlayacak ve UEFA’nın 2 Mart 1955’de Viyana’da düzenlenen ilk kongresinin hemen akabinde, işin garip tarafı kendi girişiminin dışında gelişen bir uluslararası turnuva fikrini kısa bir sürede hayata geçirme başarısını gösterecekti.

 

UEFA’nın kurucu ülkelerinin büyük bir çoğunluğu, yeni organizasyonun öncelikle milli takımlar nezdinde uluslararası turnuvaları düzenlemesi fikrini sanunurken, Fransızların günlük spor gazetesi L'Equipe’in editörü Gabriel Hanot, İngiliz medyası tarafından ortaya atılan Wolwes’un dünyanın en iyi futbol takımı olduğu iddiasını da kullanarak, “Avrupa’nın en iyi futbol takımını belirlemenin zamanı geldi” sloganıyla, Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin bir turnuvada kozlarını paylaşmasının futbolun gelişimi açısından daha faydalı olacağı düşüncesinden yola çıkarak, çalışan kesmin azami ilgisini çekmek üzere Çarşamba akşamları projektörler altında oynanacak turnuvanın detaylı bir projesini hazırlıyordu.

 

2 Mart 1955’deki ilk UEFA Kongresini fırsat bilen L'Equipe gazetesi temsilcileri, Avrupa’da futbolun düzenleyicisi konumuna gelmiş bu yeni organizasyona, kendi dizayn ettiği Avrupa Kupası fikrini benimsetmeye çabalıyorlar ve bu yaşlı kıtadaki her yaşdan futbol sevdalısını yakından ilgilendiren bu turnuvanın gerçekleşebilmesi için şimdiye kadar yaptıklarını, özellikle de söz konusu turnuva üzerinde L'Équipe gazetesinin bir monopoli oluşturmayacağı ve bu fikirlerini ticari olarak kullanmayacaklarını da belirterek, UEFA üyelerine anlatıyorlardı.

 

L'Equipe gazetesi tarafından geliştirilen “Avrupa Kupası” projesinde, turnuvaya katılan takımların ülkelerinin şampiyonları olması öngörülmüyor ve izliyecilerin ilgisini en üst düzeyde çekecek reputasyona sahip futbol takımlarının turnuvaya davet edilmesi düşünülerek, o dönem Avrupa’nın önde gelen 18 futbol takımının temsilcileri turnuvanın kurallarını tespit etmek üzere 2-3 Nisan 1955’de Paris’e davet ediliyorlardı. Bu Kulüpler şunlardı: Rot-Weiss Essen (Almanya), Chelsea FC (İngiltere), SK Rapid (Avusturya), RSC Anderlecht (Belçika), KB Kopenhag (Danimarka), Hibernian FC (İskoçya), Real Madrid CF (İspanya), Stade de Reims (Fransa), Flamengo (Hollanda), Honvéd SE (Macaristan), AC Milan (İtalya), Sporting CP (Portekiz), 1. FC Saarbrücken (Almanya), Malmö FF (İsveç), Servette FC (İsviçre), TJ Spartak Prag (Çekoslavakya), FK Dinamo Moskova (SSCB), FK Partizan (Yugoslavya).

 

Paris’deki toplantı büyük bir başarı elde ediyor ve modern futbol endüstrisinin ilk ayak sesleri eşliğinde Avrupa Kupası turnuvasının ilk gelirlerinin paylaşım modeli ortaya çıkıyordu. Fransızların teklifine göre, her maçın gelirinden lokal vergiler, stadların kirası (o tarihlerde bazı ülkelerde stadların sahibi kulüpler değil belediyelerdi, Türkiye’de durum halen bu şekilde devam etmektedir!), organizasyon ile hakem masrafları ve misafir takım için 1.000 ABD Doları düşülecek ve geri kalan gelirin; 1) %5’i ev sahibi takımın Futbol Federasyonu’na; 2) %60’ı ev sahibi takıma; 3) %30’u oynadıkları maç sayısına bağlı olarak tüm katılımcı takımlar arasında paylaşılmak üzere bir havuza; 4) %5’i ise organizasyonun masraflarına ayrılacaktı. Sonuç olarak, o tarihlerde Avrupa’nın en büyük stadlarından birine sahip olan Real Madrid FC’nin Başkanı Santiago Bernabeu’nun, kendi stadının seyirci kapasitesinin maksimize edeceği gelirleri Kulübüne yontmak yerine rekabeti güçlendirmek adına ortaya attığı fikri kabul görecek ve her maçın gelirinin her 2 takım arasında eşit olarak paylaşılmasına karar verilecekti.

 

Avrupa’nın önde gelen Kulüp temsilcilerinin kararlarına uymayı ilk önce reddederek, L'Equipe gazetesi tarafından dizayn edilen “Avrupa Kupası”nı oyunun kurallarını kendi koymadığı için organize etmeyi istemeyen UEFA, alternatif bir turnuva hazırlığına girişecek ve her yıl uluslararası fuar düzenleyen Avrupa şehirlerinin belediyelerinin önerisiyle, bu şehirlerin futbol takımlarının katılacağı ve tüm masrafları belediyeler tarafından  ödenecek bir turnuva düzenlemek amacıyla, 10 Nisan 1955’de Basel’de, UEFA temsilcileri ve belediye meclislerinin katıldığı bir toplantıda “Inter-Cities Fairs Cup” (Fuar Şehirleri Kupası) adı altında yeni bir Avrupa turnuvası oluşturacağını açıklayacak ve bu turnuvaya Barselona, Basel, Birmingham, Brüksel, Budapeşte, Stockholm, Frankfurt, Lozan, Leipzig, Londra, Milan, Moskova, Paris, Viyana ve Zagreb şehirlerinin muhtelif futbol takımlarının katılacağını duyuracaktı.

 

FIFA Kaosu Önlemek için Devrede...

Avrupa’da işlerin iyice karıştığını anlayan FIFA, dünya futbolundaki en yüksek karar verici organ olan “Direktörler Komitesi”ni 7 Mayıs 1955’de Londra’da acil olarak toplayacak ve Avrupa futbolundaki kaotik durumu şekle sokmaya çalışacaktı. Bu acil toplantıdan, 3 farklı “Avrupa Turnuvasının” başlangıcının resmi olarak kabul edilmesi kararı çıkacak ve bu 3 turnuva: L'Equipe gazetesinin Turnuvası, Fuar Şehirleri Kupası ve daha öceki yazımızda anlattığımız Mitropa Kupası olacaktı.  L'Equipe gazetesinin turnuvasının organize edilebilmesi için ise, FIFA; 1) katılan takımların kendi ülkelerinin Futbol Federasyonları tarafından onaylanmaları; 2) turnuvanın UEFA tarafından organize edilerek denetlenmesi; 3) “Avrupa Kupası” orijinal ünvanının gelecekte Avrupa ülkelerinin milli takımları nezdinde oynanması muhtemel olan turnuvalar için rezerve edilmesi ve bu nedenle L'Equipe gazetesi turnuvasının “Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası” adı altında organize edilmesi şartlarını getirecekti.

17 Mayıs 1955’de Madrid’de toplanan, yeni kurulan “Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Yönetim Komitesi”, FIFA’nın turnuva için ortaya koyduğu şartları kabul ediyor ve UEFA Başkanı Danimarkalı Ebbe Schwartz’ı kendilerine katılmak üzere davet ederek, turnuvaya katılacak takımları ve maç tarihlerini kesin olarak belirliyorlardı. 21 Mayıs’da UEFA temsilcileri ve Yönetim Komitesi Paris’de biraraya geliyorlar ve UEFA bu yeni doğan ve daha sonra “Şampiyonlar Ligi” haline gelecek bu önemli organizasyonu alınan kararları uygulacak şekilde organize etme görevini üstleniyordu.

 

Kısa bir sürece sığdırılan bütün bu gelişmeler neticesinde, “Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası”, dünyanın en prestijli turnuvası olarak yeşil sahalarla ilk kez 4 Eylül 1955’de buluşuyor ve Lizbon’da Sporting CP ve FK Partizan arasında oynanan ilk maç 3-3 sona eriyordu.

Kurmuş olduğu kendine has başarılı modeliyle ayrı bir yazı konusu olacak olan Real Madrid CF gösterdiği üstün performansla sadece ilk Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Şampiyonu olarak kalmayacak 5 sene üst üste, Avrupa’daki tüm külüplerin hayallerini süsleyen bu prestijli kupayı kaldıracak ve 1955 yılından, bugüne kadar toplam 9 kere bu onuru yaşayacaktı. Her biri modelleri açısından ayrı yazı konularımızı oluşturacak olan FC Bayern Münih, AFC Ajax, FC Barcelona, Liverpool FC ve AC Milan ise bu turnuvanın tarihinde önemli başarılara imza atacak diğer büyük takımlar olacaklardı.

 

Şampiyonlar Ligi sahnede...

Yıllar içerisinde yüksek izleyici sayısıyla özellikle televizyonların Avrupalı evlerde yaygınlaşmasına ön ayak olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası, naklen yayın gelirlerinin inanılmaz boyuttaki artışıyla futbolun büyük bir endüstri haline gelmesine de zemin oluşturmuştu. İlk dönemlerinde turnuvanın doruğa çıktığı an, 1960 yılında Glasgow’da oynanan finalde, Real Madrid’in Eintracht Franfurt’u 7-3’lük skorla hezimete uğrattığı  maç oluyor ve maçı BBC naklen yayınlarken, Avrupa’da bir finali stadda izleyen seyirci sayısı 135.000 kişiyle günümüzde bile halen geçerliliğini koruyan rekor olarak tarihdeki yerini alıyordu.

Gezegenin bu en önemli ve prestijli turnuvasındaki ana değişim noktası 1992/93 sezonunda yaşanacak ve bu tarihe kadar eleme usulüyle oynanan Kupa’nın ismi “Şampiyonlar Ligi” olarak değiştirilerek, eleme maçlarından önce takımların 4’erli gruplarda biri kendi, diğeri rakip sahada olmak üzere toplam 6 maç yapacağı adeta bir mini lig halini alacaktı. Ayrıca turnuvada toplam 8 Grup oluştuğundan, Şampiyonlar Ligi birkaç yıl içerisinde 8 takımdan 32 takıma çıkacak ve gerçek bir Avrupa Ligi haline gelerek, hem Salı hem de Çarşamba akşamları oynanmaya başlanarak izleyici sayısını arttıracaktı.

 

Şampiyonlar Ligi’nin Formatındaki Önemli Değişiklikler

Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası olarak başlayan ve 1992’den itibaren yoluna Şampiyonlar Ligi olarak devam eden turnuvanın formatı yıllar içerisinde önemli değişikliklere uğruyordu.

 

1955-1991: Her ülkenin sadece şampiyonları turnuvaya katılıyorlar, eleme usulüyle bir üst tura çıkıyorlar.

1955: Birçok ülke turnuvada şampiyonuyla değil farklı bir takımla temsil ediliyor.

1956-59: Kendi liginde 2. olan takımında turnuvaya katılmasına izin veriliyor.

1992-1993: Bir yıl evvelki Şampiyon ve her ülkenin şampiyon takımı turnuvada yer alıyor, 3 ön eleme turu sonrasında 4’er takımdan oluşan 2 Gruplu Grup maçları oynanıyor, 2 grubun galibi finalde karşılaşıyorlar.

1993-1994: Eleme usulü yarı final maçları grup maçları sonrasına ekleniyor.

1994-1997:  Bir yıl evvelki Şampiyon ve her ülkenin şampiyon takımı turnuvada yer alıyor, 1 ön eleme turu sonrasında 4’er takımdan oluşan 4 Gruplu Grup maçları oynanıyor, Grupların 1. ve 2.leri 8’li eleme usulü maçlarla finale çıkıyorlar.

1997-1999: Bir yıl evvelki Şampiyon ve ülke başına 2 takıma kadar katılım sonucunda 2 ön eleme turu sonrasında 4’er takımdan oluşan 6 Gruplu Grup maçları oynanıyor, Grupların 1. ve 2 adet Grup ikincisi 8’li eleme usulü maçlarla finale çıkıyorlar.

1999-2003:  Bir yıl evvelki Şampiyon ve ülke başına 4 takıma kadar katılım sonucunda 3 ön eleme turu sonrasında 4’er takımdan oluşan 8 Gruplu Grup maçları oynanıyor, Grupların 1. ve 2.leri 2. kere Grup maçları oynayarak, 4 Gruptan ilk 2 takım son 8’i oluşturup eleme usulü maçlarla finale çıkıyorlar.

2003-Bugün: Bir yıl evvelki Şampiyon ve ülke başına 4 takıma kadar katılım sonucunda 3 ön eleme turu sonrasında 4’er takımdan oluşan 8 Gruplu Grup maçları oynanıyor, Grupların 1. ve 2.leri son 16’yı oluşturup eleme usulü maçlarla finale çıkıyorlar.

 

Fuar Şehirleri Kupası UEFA Kupası oluyor...

FIFA’nın almış olduğu kararla, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupasından bir yıl sonra 1956’da düzenlenmeye başlayan Fuar Şehirleri Kupası’nın ömrü kısa sürüyor ve İspanya’nın diğer büyük külübü FC Barcelona ilk Şampiyon olarak tarihe adını yazdırıyordu. 1970-71 sezonunda UEFA, Fuar Şehirleri Kupası’nın organizasyonu eline geçiriyor ve “UEFA Kupası” adı altında turnuvanın formatını yeniden düzenliyordu. Ülkelerin puanlarını dikkate alarak her yıl yapılan sıralama hesaplamalarına göre, ülke Şampiyonlarının ve kendi liglerini ülke sıralaması izin verdiği takdirde 2., 3. ve 4. bitiren takımların direkt veya ön eleme turlarında başarılı olduktan sonra katılma hakkını elde ettiği Şampiyonlar Ligi’nden sonra, Avrupa’nın 2. önemli futbol turnuvası haline gelen UEFA Kupası’na kendi liglerini ön sıralarda bitiren takımlar katılıyordu.

Varlığı sona eren Fuar Şehirleri Kupası’nı kalıcı olarak müzesine götürecek takımı belirlemek için turnuvanın ilk Şampiyonu FC Barcelona ve son Şampiyonu Leeds United arasında play-off maçları yapılacak ve FC Barcelona UEFA Kupası’nın babası olan Fuar Şehirleri Kupa’nın daimi sahibi olacaktı. 1971-72 sezonundaki ilk UEFA Kupası, Tottenham Hotspur’a gidecek, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası galibi ve UEFA Kupası galibinin kozlarını tek maçda paylaşacağı ilk “Süper Kupa”yı ise AFC Ajax kazanacaktı.

 

1960-61 sezonunda kendi ülkelerinde ligler haricinde oynanan ülke kupalarını kazanan takımlardan oluşan ve adına “Kupa Galipleri Kupası” denilen yeni bir organizasyona UEFA tarafından imza atılacak ve ilk sezonda bu kupayı AC Fiorentina kaldıracaktı. Kupa Galipleri Kupası, 1999-00 sezonundan itibaren UEFA Kupası’na dahil olacak, ülkelerin kupalarının galipleri artık UEFA Kupası’nda mücadele etmeye başlayacaklardı.

 

Dünya Kupasından sonra şimdide sıra Avrupa Kupasında...

FIFA tarafından 1930 yılından beri organize edilen Dünya Kupası’nın geniş kitleleri peşinden sürükleyen heyecanını artık Avrupa sınırları içine de taşımayı arzu eden UEFA, kurucuları arasında yer alan Fransız Henry Delaunay’ın 1927’de ortaya attığı fikri sonunda 1960’da realiteye dönüştürüyor ve milli takımların mücadele edeceği bir uluslararası turnuva düzenlemeye başlıyordu. 1958’de 17 milli takım arasında oynanmaya başlayan ve 2 yıl süren eleme maçları sonucunda, 1960’da Fransa’da düzenlenen ilk turnuvanın finaline sadece 4 takım katılıyor ve Paris’deki finalde Yugoslavya’yı 2-1 yenen SSCB milli takımı ilk Avrupa Şampiyonu ünvanını kazanıyordu. 1964’de İspanya’da düzenlenen turnuvayı ev sahibi ülke kazanıyor, 1968’de İtalya’nın ev sahibi ve aynı zamanda Şampiyon olduğu turnuva ise ilk defa “UEFA Avrupa Şampiyonası” adı altında oynanıyor ve eleme usulü maçlar yerini günümüzde de geçerliliğini koruyan grup maçlarına bırakıyordu.

Başlangıçta sadece 4 takımla oynanan finaller, 1980’de 8 takıma, 1996’da ise 16 takıma çıkarılıyor ve finallere ulaşabilmek için 48 milli takım 2 sene boyunca grup maçlarında kozlarını paylaşıyorlardı. Avrupa Kupası’nı en fazla kazanan milli takım 1972, 1980 ve 1996 yıllarında Almanya oluyor, onu 2 kere ile Fransa, 1 kere ile ise İtalya, İspanya, Hollanda, Danimarka, Çekoslavakya, SSCB ve son Şampiyon Yunanistan izliyordu.

 

Modern futbolun kodlarını belirlemek için ortaya çıkan İngiltere Futbol Federasyonu’nun kuruluş tarihi olan 1863 yılını, modern futbolun miladı olarak kabul edersek, bu güzel oyun yaklaşık 100 yıllık bir süreçte son 3 yazımızda özetlemeye çalıştığımız şekilde tarihsel gelişmini tamamlamış ve artık, bundan sonraki yazılarımızda detaylarıyla inceleyeceğimiz Futbol Endüstrisi’nin ortaya çıkması için gerekli zemin oluşmuştu.

 

Futbolun Tarihi - I

Futbolun Tarihi - II

 

{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  11594  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Mete İkiz Cuma, 09 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39687010

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.